Κυπριακό: Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί [βίντεο]

Κόσμος 09|08|19 - 11:08

Λίγο μετά τις 9:30 ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν δομικά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος.


Κατά τη συνάντηση των δυο ηγετών, που πραγματοποιείται στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει τις «κόκκινες» γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών για το κυπριακό, από το σημείο που είχαν μείνει πριν το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά.Το tweet των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση. Στη φωτογραφία εικονίζεται και η κυρία Σπέχαρ:

Αναστασιάδης: Προσέρχομαι στις συνομιλίες με καλή θέληση και αποφασιστικότηταΚαταφθάνοντας στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το SigmaLive, δήλωσε:«Προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και αποφασιστικότητα εάν και εφόσον και ο κ. Ακιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου».Οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προ της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί:Δίχως «τρίτους» οι συνομιλίες για το κυπριακόΟ Νίκος Αναστασιάδης προσέθεσε για τις συνομιλίες για το κυπριακό ότι «δεν μπορεί να επικαλούμεθα αρχές που δεν ισχύουν σε κανένα, μα κανένα κράτος. […] Συνεπώς, η δική μου θέση είναι ότι, ναι θα πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ποτέ – και το υπογραμμίζω – να παραγνωρίζουμε και εκείνες των Ελληνοκυπρίων».Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δυο ηγετών για το κυπριακό θα διαρκέσει έως τις 14:00 το μεσημέρι. Τους δυο ηγέτες υποδέχθηκε η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία, ωστόσο, δεν είναι παρούσα στην αίθουσα όπου λαμβάνουν χώρα οι συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα.Η συνάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ. Επιτράπηκε μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές», όπως είχε ζητηθεί ρητά από τα Ηνωμένα Εθνη.Η άφιξη του Μουσταφά Ακιντζί:


Οι απόψεις του ιστότοπου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

Σχετικά Νέα