Η Διαμάχη Γαλλίας-Γερμανίας και το Μέλλον της ΕΕ

Κόσμος 15|11|19 - 08:11

Η κίνηση Μακρόν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαμάxης ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία η οποία αφορά τις πολιτικές ενσωμάτωσης, διεύρυνσης και στρατηγικής της ΕΕ.


“Όταν τα βουβάλια μαλώνουν στη λάσπη, την πληρώνουν τα βατράχια”.

Αυτό ακριβώς συνέβει στην κυβέρνηση Ζάεφ με το βέτο του Μακρόν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Η κίνηση Μακρόν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαμάxης ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία η οποία αφορά τις πολιτικές ενσωμάτωσης, διεύρυνσης και στρατηγικής της ΕΕ.

Επιφανειακά, όλα φαίνονται αρμονικά ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο. Στην πραγματικότητα όμως η σχέση έχει γίνει τόσο αδύναμη που στην ουσία οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ έχουν σταματήσει.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι διαφορές ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο έχουν τραβήξει “χειρόφρενο” στην μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

Ενώ ο Μακρόν θέλει ένα ισχυρό ευρώ μέσω της τραπεζικής ένωσης των χώρων της ΕΕ, η Μέρκελ αρνείται. Ενώ ο Μακρόν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης, η Μέρκελ διαφωνεί. Ενώ η Γερμανία υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, η Γαλλία είναι πιο συντηρητική.

Η αντίσταση του Μακρόν στην περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ δεν έχει στόχο την Μέρκελ, η οποία αντιδρά στις τολμηρές ιδέες του για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Το βέτο του Μακρόν έχει σκοπό να κάνει ορατή την ανάγκη για τις δέουσες συζητήσεις οι οποίες πρέπει να λάβουν χώρα έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για το τι είδους Ευρώπη θέλουν τα υφιστάμενα μέλη της ΕΕ σε σχέση με την γειτονιά τους αλλά και πέρα από αυτήν.

Κατά τα δυο τελευταία χρόνια, ο Μακρόν προσπάθησε να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της ΕΕ, χωρίς πολλά αποτελέσματα. Και αυτό εξαιτίας της αδιαφορίας της Γερμανίας.

Η Μέρκελ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πως θα είναι η ΕΕ στο εγγύς η απώτερο μέλλον.

Κατά την διάρκεια της καγκελαρίας της, η Γερμανία φαίνεται να έγειρε προς μια τραμπική λογική τύπου “Πρώτα η Γερμανία”, συχνά σε βάρος της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Απόδειξη της λογικής “Πρώτα η Γερμανία”, που ακολούθησε η Μερκελ, είναι η ανεπιφύλακτη υποστήριξη για τον ρωσικό αγωγό NordStream 2, όπως επίσης και η άδεια για προσφορά στην Huawei για την κατασκευή του δικτύου τεχνολογίας 5G στην Γερμανία.

Μπορεί οι ηγέτες της ΕΕ να επικαλούνται το Brexit και τον Trump ως παράγοντες που εμποδίζουν την συζήτηση για θέματα που αφορούν την Ευρώπη αλλά αυτό είναι ανειλικρινές.

Το Brexit και ο Trump έπρεπε να λειτουργήσουν ως προωθητικές δυνάμεις οι οποίες θα έφερναν στο προσκήνιο ερωτήματα όπως: “Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε και υπερασπιστούμε το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης και να δουλέψουμε πάνω σε μια στρατηγική για την Ευρώπηq”

Η ευρωπαϊκή ιδέα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χρειαστεί να θέσουν τέλος στην αδράνεια και να επαναβαθμονομήσουν την ευρωπαϊκή πυξίδα.
΄
Η Ρωσία και η Κίνα ήδη “τρίβουν” τα χέρια τους με την υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό είναι σίγουρα γνωστό και στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Καιρός για δράση λοιπόν.


Κ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Οι απόψεις του ιστότοπου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

Σχετικά Νέα